Скопје

From Wikipedia 10

На 15 јануари 2011 година, слободната енциклопедија Википедија ќе прослави 10 години постоење. Основана од Џими Велс во 2001, Википедија денес е петта најпосетена веб-страна во светот, со 410 милиони читатели месечно (comScore, ноември 2010). Денес, со над 17 милиони статии на 270 јазици (бројот постојано расте), Википедија е единствената топ 10 веб-страна во светот која е вистински создадена, поддржана и оддржувана од корисниците. За време на последните 10 години, стотици илјади луѓе придонесоа со повеќе од една милијарда уредувања за овој витален ресурс.

Википедија е од нас, за нас. Затоа, по повод 10 години Википедија, доброволци од целиот свет, на повеќе од 310 градови, на сите 5 континенти, го прославуваат 10-тиот роденден на Википедија. 10 години Википедија ќе се прославува и на Интернет: на Facebook, со организирање на видео конференции на 7 места, мрежни комуникации со посредство на Skype, IRC и QQ, на Twitter со користење на тарабна ознака #wp10 и #wikipedia10.

И во Скопје, главниот град на Македонија, во организација на Викимедија Македонија, поддржана од повеќе организации, групи и поединци, ќе се одржуваат повеќе настани да се одбележи овој исклучителен јубилеј, од кои најголемиот дел ќе се одржат во Старата скопска чаршија, срцето на градот и многувековен амалгам на различни култури и религии.

Главниот настан ќе се одржи во кафе-барот Ла Кања, каде по средбата на вики-заедницата на Македонија, ќе се одржат неколку презентации, и секако, роденденска журка со диџеи на Канал 103.

Доколку сакате, но не е задолжително, може да се додадете на списокот на посетители пополнувајќи го овој формулар, со што ќе ни помогнете подобро да го организираме овој настан.

Може да се пријавите за учество на настанот и на Facebook. Македонскиот настан може да го следите на тарабната ознака #wiki10mk

Настанот е отворен за сите.

Програма

Датум Час Опис Место Организатор
15.01 11:00 - 12:00 Гостување на Викимедија Македонија во отворена радио емисија. Канал 103 Канал 103
15.01 18:00 - 19:30 Вики-средба на членови на локалната вики заедница, други активности. Ла Кања, Стара чаршија Македонска вики-заедница
15.01 20:00 - 21:30 Презентации на: Ла Кања, Стара чаршија Викимедија Македонија
15.01 21:30 - Вечерна забава со диџеи на Канал 103 (Danse Macabre и Марсо) Ла Кања, Стара чаршија Викимедија Македонија
20.01 09:00 - 10:00 Презентација на Викимедија Македонија Универзитет за Туризам и Менаџмент - Скопје Викимедија Македонија, httpool Online Advertising
26.01 20:30 - 22:30 Документарен филм "Вистината според Википедија" (The Truth According To Wikipedia) + дебата Галерија 7 Викимедија Македонија, Compressor
27.01 18:00 - 19:00 Презентација на Викимедија Македонија Факултет за електротехника и информациски технологии Викимедија Македонија, httpool Online Advertising
дд.02 Презентација на Викимедија Македонија, работилници на неколку факултети Економски факултет, УКИМ Викимедија Македонија, httpool Online Advertising

Централниот настан е организиран од доброволците на Викимедија Македонија, со поддршка од Слободен Софтвер Македонија, Compressor, иницијативата TEDxSkopje, кафе-барот Ла Кања и други лица. Настанот е медиумски поддржан од: IT.com.mk и Канал 103. Во текот на целиот настан, посетителите ќе можат слободно да подигнат книги од едицијата Блог-записи, на издавачката куќа Аквариус 5.

Канал 103

На 15 јануари 2011 година претставници на Викимедија Македонија ќе учествуваат во отворена радио емисија на Канал 103. Ќе се разговара за различни прашања поврзани со Википедија и Викимедија Македонија, со фокус на настаните околу 10-тиот роденден на Википедија.

Овде може да поставите прашање на кое би сакале да одговорат претставниците на Викимедија Македонија.

Ла Кања

Вики средба

Почеток: 18 часот.

На 15 јануари 2011 година ќе се одржи првата вики-средба за 2011 година на уредници на Википедија.

Средбата ќе се одржи во Ла Кања во старата скопска чаршија. Поканети се сите заинтересирани за присуство на средбата. На настанот ќе се разменат личните искуства на википедијанците.

Презентации

Презентациите по повод 10-годишнината ќе бидат наменети за целата публика, без разлика на нивното ниво на технички познавања за Википедија. Целта на презентациите е да информираат и да инспираат понатамошно ширење на Википедија и слободното знаење, а посетителите да увидат дека идејата за слободно знаење и култура е жива и активна во Македонија.

Видео-обраќање на Џими Велс

Почеток: 20 часот.

Емитување на видео-обраќањето на Џими Велс по повод 10-тиот роденден на Википедија. Обраќање на претседателот на Викимедија Македонија, Димче Грозданоски.

Што е Википедија?

Почеток: 20:10.

Презентација на Кирил Симеоновски за запознавање на посетителите со основите на Википедија, начинот како таа функционира, Википедија на македонски јазик, итн. Кратка сесија за прашања.

2с.мк

Почеток: 20:30.

Новица Наков од Слободен софтвер Македонија за ширењето на хакерскиот дух: Каде е пресекот помеѓу слободната култура, слободниот софтвер и хакирањето? Локални и глобални перспективи.

Добровечер,
Денес сум овде, како претставник на Слободен софтвер Македонија, да зборувам на темата „Ширење на хакерскиот дух“. Само имам мал проблем. Јас не верувам во духови. Но, мошне наивно, верувам во луѓе.
Кога барав инспирација за овој говор не очекував дека таа ќе дојде од офлајн светот. Сепак пред неколку денови Уставниот суд на Р. Македонија го стави вон сила правилникот на УКИМ за регистрирање домејни и со тоа за прв пат го сврте вниманието на македонските интернетџии кон еден хакер од пишаната ера.
Господинот Стамен Филипов, кого патем треба да го поканиме на TEDx оваа година, во духот на најелегантната дефиниција за хакерството, проучува системи кои другите, сите ние или барем повеќето од нас, ги земаат здраво за готово. А правниот систем на една држава важно прашање, па макар и таа држава била Р. Македонија.
Се разбира, хакер е збор што најчесто се поврзува со компјутерскиот свет. Ако сте дел од медиумите, тогаш во него ќе ја препознаете мрачната страна на општеството: луѓе кои крадат пари од банкомати или деца кои поставуваат вируси на интернет. Но, ако, како некои од нас овде, го користите тој збор за да се идентификувате себе си или да ја опишете својата работа, тогаш мора да смислите паметен начин како да го објасните тоа.
Хакирањето е нешто што во модерната култура доаѓа преку компјутерската сцена, но не е нужно поврзано со компјутерите. Хакирањето не е прашање за тоа што правите - значи можете да работите на компјутер, а сепак да не хакирате, туку е прашање на тоа како и зошто правите - значи може да бидете хакер со компјутер, пенкало или нож - ако готвењето е вашиот фах.
Денес хакирањето го наоѓа својот пат назад на универзитетите како академски предмет длабоко поврзан со компјутерската наука. А токму на универзитетите, оние во Соединетите држави, сѐ започна пред околу половина век.
Еден од хаковите што е тесно поврзан со Википедија, а е од пресудно значење за организацијата од која јас доаѓам, потекнува од универзитетска средина. Ричард Сталман, човекот кој имавме прилика да го видиме во Скопје летоска, во времето кога бил истражувач на MIT го хакнал американскиот Закон за авторски права и ја создал Општата јавна лиценца. Со тоа тој отвори простор за развивање на слободен софтвер и негова трајна заштита.
Ова е еден од најумните хакови. Сталман го искористил Законот за авторски права на начин на кој никому не му текнало до тогаш, го свртел наопаку, како што ни велат постарите „со свој камен по глава“. Ова е хак што не вклучува технологија или компјутери, но сепак има незаменливо значење за развојот на речиси сите алатки што денес ги користиме, а на прво место светската мрежа - интернет.
Најголем дел од сервисите, страниците и апликациите на интернет денес, дури и они најпроблематичните како Facebook, работат со или на слободен софтвер. Останува можеби засекогаш неодговорено прашањето каква ќе беше мрежата без слободниот софтвер.
Веројатно сите веќе знаат што е слободен софтвер. Тоа е софтверот што нема огранучувања на употребата, што може да се копира, менува и редистрибуира. Доаѓа во пакување на повеќе познати брендови, како Mozilla Firefox или Ubuntu, кои можеби се полесни за препознавање. Знаете дека на секој софтвер му е потребна и документација, а на слободниот му треба слободна документација. Со оваа мисла се водел Сталман кога ја напишал Лиценцата за слободна документација - FDL која заедно со wiki софтверот што е слободен имаше и сѐ уште има пресудна улога во создавањето на денешната најголема енциклопедија Википедија.
Википедија денес е дел од широкото поле на дела со назнака слободна култура. Помогнати со уште некои правни инструменти, како лиценците од Creative Commons, денес луѓето на интернет создаваат, творат, ремиксуваат, со други зборови, го прават она што вообичаено го прават и им овозможуваат на другите да се придружат.
Во воведната реченица на својот говор на TED, Џими Велс го цитира уредникот на Британика кој во далечната 1962 година изјавил дека модерната енциклопедија треба да биде радикална. Википедија очигледно е таква. Таа е енциклопедија ставена наглавечки. Таа е резултат на неземањето на пишувањето енциклопедија здраво за готово. Таа е врвен хак.
Како што свртевме цел круг низ историјата на слободниот софтвер и слободната култура, еден заклучок се наметнува, барем за мене. Хакерите прават важни работи за општествата во кои живеат. Ова не значи дека никој друг не прави. Но како што веќе реков, хакирањето е повеќе прашање на „како или зошто“ отколку на „што“.
За ова ќе се свртам кон Законот на Линус. Линус е Линус Торвалдс, оргиналниот автор на кернелот Linux, уште едно парче слободен софтвер што го врти светот. Ќе бидам краток во раскажувањето на овој закон, но за сите што можеби ќе бидат заинтересирани, книгата е достапна во библиотеката во нашиот хаклаб КИКА. Носи наслов „Хакерска етика“. Авторот е Пека Химанен.
Книгата е осврт на тоа како хакерската етика се разликува од доминантната работна етика денес - протестантската етика. Под протестантска овде не се мисли на нешто поврзано со религија, иако можеби било така на почетокот, туку на економскиот и социолошки концепт за третирање на работата, онака како што ја дефинирал Макс Вебер, но да не должам, има страница на Википедија за тоа.
Значи, да избегнеме секакви забуни, сосема е можно да бидете православен, муслиман, будист или џедај, а сепак да имате протестантска етика. Наспроти неа стои хакерската етика срочена кратко и јасно во Законот на Линус.
Овој закон вели три едноставни работи. Сите човечки мотивации се групираат во три основни категории: преживување, социјален живот или друштво и забава. Претпоставувам дека сите ќе се согласат дека преживувањето е една навистина силна мотивација. Другите две се поврзани со прашањето „за што сте спремни да умрете?“
Значи, некои луѓе се спремни да умрат за своите социјални врски - да се умре за религијата или државата се некои очигледни примери. Иако е тешко дека некој би умрел за својот плејстејшн, сепак во говорот ја имаме фразата „умирам од досада“. Така луѓето би направиле нешто за да не умрат од досада.
Парите исто така се некаква мотивација, но само до определена точка. Парите не купуваат здравје, другари или забава со големо „З“ - тоа што навистина нѐ исполнува или нѐ прави среќни.
Законот на Линус зборува за тоа дека напредокот е всушност движење низ овие фази. Наједноставен пример за ова е сексот. Почнал како нужен за преживување, се проширил како дел од општествениот живот и завршил некаде во порно индустријата.
Но, зборуваме за хакери. Вообичаениот хакер, компјутерскиот хакер, не хакира за да преживее. Ако имате компјутер на масата, тогаш речиси сигурно имате и леб и ајвар. Исто така, проверено, хакерите можат да живеат само на Клуб Мате и переци. Така, ако само работите на компјутер за да донесете леб на маса не сте хакер. Станувате хакер кога тоа што го работите ќе се поврзе со социјалниот живот и забавата. Едноставно, кога компјутерот сам по себе е забава.
Вака е настанат Linux. Вака се настанати многу од работите за кои претходно зборував, без кои денешниот интернет не би бил можен. Вака всушност и јас сум денес тука за да го раскажувам ова.
Книгата на Пека има околу 250 страници и објаснува како ова не е релевантно само за компјутерџиите. Хакирањето е игриво проучување на системите што другите луѓе ги земаат здраво за готово. Значи тоа е нешто што се прави за забава, без разлика на професијата, кога другите луѓе гледаат само една црна кутија. И понекогаш, всушност често, добри и корисни работи произлегуваат од тоа.
Можеме ли да најдеме примери за ова од нашето секојдневие? Го почнав кажувањето со човекот кој го урна .mk домејнот - колку хакерски ли звучи тоа?
Можеме ли да ја тестираме неговата работа низ Законот на Линус?
Господинот Филипов секако не пишува претставки до Уставниот суд заради преживување. Како што известија повеќе медиуми, станува збор за пензионер. Значи, мора да биде некое од другите две, но ако морам да се обложам тогаш би ги ставил сите пари на ултимативна забава.
Ако Уставот на Републиката е кернелот, тогаш Стамен е човекот што за сите нас овде ги проверува сите печови што програмерите сакаат да ги протнат. Мислам дека му должиме големо благодарам, не само за работата, туку и за примерот што го дава.
Тоа е тоа што е потребно за да се биде хакер. Ако некој ви кажал дека не можете да бидете тоа со завршен Правен факултет, сега знаете дека ве лажел.
На почетокот на овој месец, уште мамурен од 27-мата конференција на компјутерскиот клуб од Германија, напишав „Отворен повик за хакери“. Овој говор нека биде дополнување. Време е нашата заедница да порасне и време е да почнеме да правиме работи кои ќе ја докажат нашата репутација и ќе ни помогнат на сите нас овде.
Се надевам дека до крајот на денов ќе пораснеме барем за еден.
Благодарам.

Фондација Метаморфозис

Почеток: 20:50. Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис за Криејтив комонс, улогата на Метаморфозис во промовирање на вики културата и претстоечкиот проект Вики.мк.

Викимедија Македонија: завршни зборови

Почеток: 21:10.

Кратка презентација на Слободан Јаќоски за Викимедија Македонија и нејзините цели. Кратка сесија за прашања до сите членови на Викимедија Македонија

Забава

Почеток: 21:30.

Делење на торта! :) Забава до доцните вечерните часови со диџеи на Канал 103 (Danse Macabre и Марсо)

Универзитет за Туризам и Менаџмент

На 20 јануари 2011, со почеток во 09:00 часот на Универзитетот за Туризам и Менаџмент - Скопје, Викимедија Македонија ќе одржи предавање за основите на слободната енциклопедија Википедија.

Настанот е во организација на Викимедија Македонија и httpool Online Advertising.

Галерија 7

Во култната скопска чајџилница, Галерија 7, на 26 јануари 2011, со почеток од 20:30 часот ќе се прикаже документарниот филм "Вистината според Википедија" (The Truth According To Wikipedia) по што ќе присустните ќе може да учествуваат во дебата за Википедија. Настанот е во организација на Compressor и Викимедија Македонија.

Факултет за електротехника и информациски технологии, УКИМ

На 27 јануари 2011, со почеток во 18:00 часот на Факултет за електротехника и информациски технологии, Викимедија Македонија ќе одржи предавање за основите на слободната енциклопедија Википедија, со акцент на Медија-вики софтверот.

Настанот е во организација на Викимедија Македонија и httpool Online Advertising.

Економскиот Факултет, УКИМ

Планиран е настан во текот на месец февруари на Економскиот Факултет во Скопје.

Настанот би бил во организација на Викимедија Македонија, httpool Online Advertising.

Медиумско покривање

 • 7 јануари, 2011. ТВ Сител, национална телевизија, прилог по повод прославата, проследен со изјава на претставници на Викимедија Македонија.
 • 11 јануари, 2011. fun.mnogoo.mk, „Десетгодишнина од постоењето на „Википедија““.
 • 12 јануари, 2011.
  • www.inpress.com.mk, „Прослава на 10-тиот роденден на Википедија во Македонија“.
  • kajgana.com, Среќен роденден Википедија
  • it.com.mk, „Википедија го слави својот 10-ти роденден, сите се поканети“.
  • Upload, „Викимедија МК роденденска журка“.
 • 13 јануари, 2011.
  • 10:00 ТВ настап во живо на Слободан Јаќоски и Кирил Симеоновски, на контактната емисија Портик, ТВ Алфа
 • 14 јануари, 2011.
  • BBC Macedonia, „Пет години македонска „Википедија““.
  • makpcworld.com, „Википедија слави роденден“.
  • Нова Македонија, „Јубилејот на Википедија ќе се слави и во Стара чаршија“
  • Утрински весник, „Викимедија со роденденска забава“.
  • Ентер, „10 години од Wikipedia и кај нас“.
  • zurnal.mk, Се менува „Википедија
  • netpress.com.mk, Википедија ја прославува првата деценија од своето постоење
  • kurir.mk, Десет години постоење на Википедија
  • tocka.com.mk, “Википедија“ ја прославува првата деценија од своето постоење
  • sitel.com.mk, „Википедија“ прославува десет години од постоењето
  • kirilica.com.mk, 10 години „Википедија“
  • vesti.alfa.mk, „Википедија“ прославува десет години од постоењето
  • me-chitash.com, 10 години „Википедија“
 • 15 јануари, 2011.
  • Канал 103. Радио емисија во живо, посветена на прославата на 10 години од Википедија, во емисијата ќе учествуваат претставници од Викимедија Македонија. Поставете прашање на кое би сакале одговор од претставниците на Викимедија Македонија.
  • vreme.com.mk, Скопје ќе слави 10. роденден на „Википедија“
  • netpress.com.mk, Скопската чаршија ќе биде домаќин на македонската вики-заедница
  • mkrevolucija.com, Вики-заедницата ќе се собере во Стара Чаршија
  • makpcworld.com, Википедија слави роденден
  • sitel.com.mk, Википедија го прославува својот 10 роденден
 • 16 јануари, 2011.
  • it.com.mk, Среќен 10-ти роденден Википедија!
  • 20:00 10:00 ТВ настап во живо на Слободан Јаќоски и Димче Грозданоски, на емисијата 24 Анализа, 24 Вести
 • 17 јануари, 2011.
  • okno.mk, Десет години Википедија
  • okno.mk, 13 факти за Википедија

Прослави на 10 години Википедија низ целиот свет

EventsСите настани во Обединетото КралствоAll events in IndiaСите настани во АзијаСите настани во АфрикаСите настани во Северна АмерикаСите настани во Јужна АмерикаСите настани во ЕвропаСите настани во Австралија
Events
(Местата се дадени приближно)

Zoom in
Zoom out


Basel
Basel
Coburg
Coburg
Bremen
Bremen
Ahmedabad
Ahmedabad
Alcalá de Henares
Alcalá de Henares
Athens - Piraeus
Athens - Piraeus
Babolsar
Babolsar
Bangalore
Bangalore
Banja Luka
Banja Luka
Baton Rouge
Baton Rouge
Bend, Oregon
Bend, Oregon
Charlotte, North Carolina
Charlotte, North Carolina
Chișinău
Chișinău
Esfahan
Esfahan
Essaouira
Essaouira
Glasgow
Glasgow
Göttingen
Göttingen
Gwalior
Gwalior
Hamilton, Ontario
Hamilton, Ontario
Hawraman
Hawraman
Hisar, Haryana
Hisar, Haryana
Hobart
Hobart
Irving, Texas
Irving, Texas
Izmir
Izmir
Jozan
Jozan
Karaganda
Karaganda
Karur
Karur
Kefalonia
Kefalonia
Kirov, Kirovskaya Oblast'
Kirov, Kirovskaya Oblast'
Kuwait
Kuwait
Lexington, Kentucky
Lexington, Kentucky
Ljubljana
Ljubljana
Manchester
Manchester
Mardan District
Mardan District
Meerut
Meerut
Mississauga, ON
Mississauga, ON
Monterrey
Monterrey
Murtizapur (Akola)
Murtizapur (Akola)
Muvattupuzha
Muvattupuzha
Nashua, New Hampshire
Nashua, New Hampshire
Newcastle-Upon-Tyne
Newcastle-Upon-Tyne
Oran, Algeria
Oran, Algeria
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Panadura
Panadura
Patna
Patna
Peshawar-پشاور
Peshawar-پشاور
Podanur
Podanur
Pollachi
Pollachi
Rabwah-ربوہ
Rabwah-ربوہ
Recife
Recife
Rennes
Rennes
Rimini
Rimini
Santa Ninfa
Santa Ninfa
Secunderabad (Begumpet)
Secunderabad (Begumpet)
Sibiu
Sibiu
South Laurel, MD
South Laurel, MD
Tabriz
Tabriz
Ternopil
Ternopil
Thessaloniki
Thessaloniki
Tianjin
Tianjin
Trollheimen
Trollheimen
Uşak
Uşak
Utah
Utah
Vadodara
Vadodara
Valparai
Valparai
Windhoek
Windhoek
Yichang
Yichang
Yogyakarta
Yogyakarta
Ulyanovsk / Ульяновск
Ulyanovsk / Ульяновск
Norilsk / Норильск
Norilsk / Норильск
Kazan' / Казань
Kazan' / Казань
Saratov / Саратов
Saratov / Саратов
Novosibirsk / Новосибирск
Novosibirsk / Новосибирск
Antalya
Antalya
Babol
Babol
Banswara
Banswara
Batam, Indonesia
Batam, Indonesia
Bekal Beach (Kasargod)
Bekal Beach (Kasargod)
Bethel, AK
Bethel, AK
Burma,Myanmar
Burma,Myanmar
Casablanca/Maroc
Casablanca/Maroc
Charleroi
Charleroi
Constantine
Constantine
Dallas, Texas
Dallas, Texas
Danshui
Danshui
Dehradun
Dehradun
Deraniyagala
Deraniyagala
Dijon France
Dijon France
Epaignes- haute-normandie
Epaignes- haute-normandie
Friends of Wikipedia Ghana
Friends of Wikipedia Ghana
Gangtok, Sikkim, India
Gangtok, Sikkim, India
Gaya
Gaya
Girne
Girne
Guntur
Guntur
Gurgaon
Gurgaon
Irkutsk
Irkutsk
Jacksonville, Florida
Jacksonville, Florida
Kanyakuamri / Kanyakumari
Kanyakuamri / Kanyakumari
Kaohsiung
Kaohsiung
Karimnagar
Karimnagar
Khandala
Khandala
Košice
Košice
Lebanon
Lebanon
Madurai
Madurai
Nehalem, Oregon
Nehalem, Oregon
Oman
Oman
Palanpur
Palanpur
Perambalur-பெரம்பலூர்
Perambalur-பெரம்பலூர்
Playa del carmen
Playa del carmen
Ponkunnam
Ponkunnam
Qeqertat
Qeqertat
Riobamba
Riobamba
Rishikesh
Rishikesh
Santa Cruz CA
Santa Cruz CA
Shanghai
Shanghai
Sugar Land, Texas, USA
Sugar Land, Texas, USA
São Sebastião do Paraíso
São Sebastião do Paraíso
Tarhona, Libya
Tarhona, Libya
The Rock
The Rock
Timisoara, Romania
Timisoara, Romania
Tlemcen
Tlemcen
Tp. Đà Nẵng
Tp. Đà Nẵng
Tver
Tver
Udaipur
Udaipur
Kanpur
Kanpur
Thirumalaisamudram
Thirumalaisamudram
Chicago
Chicago
Madhapur, Hyderabad
Madhapur, Hyderabad
Laredo, Texas
Laredo, Texas
Oshawa
Oshawa
ShenYang
ShenYang
Alexandria
Alexandria
Orange County, California
Orange County, California
Miami Gardens, Florida
Miami Gardens, Florida
Frankfurt
Frankfurt
Bikaner
Bikaner
Larissa
Larissa
Mashhad
Mashhad
Kabul
Kabul
Khairpur
Khairpur
San Jose, California
San Jose, California
Hà Nội / Hanoi
Hà Nội / Hanoi
Ann Arbor
Ann Arbor
Atlanta
Atlanta
Aurora, Ontario
Aurora, Ontario
Blandon, Pennsylvania
Blandon, Pennsylvania
Boston
Boston
Boulder, Colorado
Boulder, Colorado
Charleston, South Carolina
Charleston, South Carolina
Chicoloapan de Juárez
Chicoloapan de Juárez
Cincinnati
Cincinnati
Crookston, Minnesota
Crookston, Minnesota
Edmonton
Edmonton
Evansville, Indiana
Evansville, Indiana
Franklin, Tennessee
Franklin, Tennessee
Georgian Bay, Ontario
Georgian Bay, Ontario
Green Bay, Wisconsin
Green Bay, Wisconsin
Guadalajara, Jalisco
Guadalajara, Jalisco
Guatemala
Guatemala
Honolulu
Honolulu
Los Angeles, CA
Los Angeles, CA
Lubbock, Texas
Lubbock, Texas
Marquette, Michigan
Marquette, Michigan
Memphis, Tennessee
Memphis, Tennessee
Mexico City
Mexico City
Miami
Miami
Missoula, Montana
Missoula, Montana
Minneapolis–St. Paul
Minneapolis–St. Paul
Montgomery, Alabama
Montgomery, Alabama
Montréal
Montréal
New York City
New York City
Philadelphia
Philadelphia
Phoenix, Arizona
Phoenix, Arizona
Pittsburgh, Pennsylvania
Pittsburgh, Pennsylvania
Portland, Maine
Portland, Maine
Portland, Oregon
Portland, Oregon
San Francisco
San Francisco
Seattle, Washington
Seattle, Washington
Sheboygan, Wisconsin
Sheboygan, Wisconsin
St. Louis, Missouri
St. Louis, Missouri
Tampa, Florida
Tampa, Florida
Toronto
Toronto
Tulsa
Tulsa
Vancouver
Vancouver
Washington, D.C.
Washington, D.C.
A Coruña
A Coruña
Amsterdam
Amsterdam
Arad
Arad
Athens
Athens
Baku
Baku
Barcelona
Barcelona
Belgrade / Београд
Belgrade / Београд
Bergen
Bergen
Berlin
Berlin
Bivona
Bivona
Braunschweig
Braunschweig
Bratislava
Bratislava
Bristol
Bristol
București / Bucharest
București / Bucharest
Budapest
Budapest
Bydgoszcz
Bydgoszcz
Bytom
Bytom
Chemnitz
Chemnitz
Cádiz
Cádiz
Chambéry
Chambéry
Cherkassy / Cherkasy
Cherkassy / Cherkasy
Köln / Cologne
Köln / Cologne
Croydon
Croydon
Częstochowa
Częstochowa
Denmark
Denmark
Dresden
Dresden
Ostfriesland / East Frisia
Ostfriesland / East Frisia
Flekke
Flekke
Frankfurt
Frankfurt
Freiburg
Freiburg
Ghent
Ghent
Göttingen
Göttingen
Graz
Graz
Hamburg
Hamburg
Helsinki
Helsinki
Iaşi
Iaşi
Istanbul
Istanbul
Jönköping
Jönköping
Kharkov / Kharkiv
Kharkov / Kharkiv
Krefeld
Krefeld
Kiev / Kyiv
Kiev / Kyiv
Lake Constance / Bodensee
Lake Constance / Bodensee
Linz
Linz
Lisbon / Lisboa
Lisbon / Lisboa
London
London
Łódź
Łódź
Lörrach
Lörrach
Madrid and other sites
Madrid and other sites
Memmingen
Memmingen
Mittelhessen
Mittelhessen
Milano / Milan
Milano / Milan
Minsk
Minsk
Moscow / Москва
Moscow / Москва
Munich / München
Munich / München
Muonio
Muonio
Newport
Newport
Noyabrsk
Noyabrsk
Nürnberg / Nuremberg
Nürnberg / Nuremberg
Oslo
Oslo
Paris
Paris
Patras
Patras
Piatra Neamţ
Piatra Neamţ
Piteşti
Piteşti
Poznań
Poznań
Praha / Prague
Praha / Prague
Prishtina / Pristina
Prishtina / Pristina
Reykjavik
Reykjavik
Ribadeo
Ribadeo
Rijeka
Rijeka
Roma
Roma
Ruhrgebiet
Ruhrgebiet
Saint Petersburg / Санкт-Петербург
Saint Petersburg / Санкт-Петербург
Sauerland
Sauerland
Sarajevo
Sarajevo
Skopje
Skopje
Sligo
Sligo
Sofia
Sofia
Sombor, Serbia
Sombor, Serbia
Stockholm
Stockholm
Stuttgart
Stuttgart
Szczecin
Szczecin
Tallinn
Tallinn
Tbilisi
Tbilisi
Tirana
Tirana
Toulon
Toulon
Toulouse
Toulouse
Trójmiasto / Sopot
Trójmiasto / Sopot
Valencia
Valencia
Vicenza
Vicenza
Warszawa
Warszawa
Vienna / Wien
Vienna / Wien
Wrocław
Wrocław
Yerevan
Yerevan
Zagreb
Zagreb
Zaragoza
Zaragoza
Zürich
Zürich
Ahwaz
Ahwaz
Ajmer
Ajmer
Aktau
Aktau
Aligarh
Aligarh
Amman
Amman
Amritsar
Amritsar
As Sulaymaniyah
As Sulaymaniyah
Bà Rịa Vũng Tàu
Bà Rịa Vũng Tàu
Bahrain
Bahrain
Dammam
Dammam
Beijing
Beijing
Beirut
Beirut
Bhilai
Bhilai
Bhopal
Bhopal
Bhubaneswar
Bhubaneswar
Bishkek
Bishkek
Bogor, Indonesia
Bogor, Indonesia
Calamba City
Calamba City
Calicut / Kozhikode
Calicut / Kozhikode
Chandigarh, India
Chandigarh, India
Chaoyang
Chaoyang
Chengdu
Chengdu
Chongqing
Chongqing
Chennai
Chennai
Chiang Mai
Chiang Mai
Coimbatore
Coimbatore
Colombo
Colombo
Cuttack
Cuttack
Dhaka
Dhaka
Dindigul
Dindigul
Dombivli
Dombivli
Dubai
Dubai
Faisalabad
Faisalabad
Faridabad
Faridabad
Gandhinagar
Gandhinagar
Gaza
Gaza
Ghaziabad, India
Ghaziabad, India
Ghotki
Ghotki
Goa
Goa
Greater Noida
Greater Noida
Guwahati
Guwahati
Guangzhou / 廣州
Guangzhou / 廣州
Harbin
Harbin
Hà Tĩnh
Hà Tĩnh
Heng Yang
Heng Yang
Hồ Chí Minh City
Hồ Chí Minh City
Hong Kong / 香港
Hong Kong / 香港
Hyderabad
Hyderabad
Iloilo
Iloilo
Indore
Indore
Iringa
Iringa
Islamabad
Islamabad
Jabalpur
Jabalpur
Jaipur
Jaipur
Jakarta
Jakarta
Jalandhar
Jalandhar
Jamnagar
Jamnagar
Jammu (जम्मू)
Jammu (जम्मू)
Jamshedpur
Jamshedpur
Jeddah
Jeddah
Jerusalem
Jerusalem
Johor Bahru
Johor Bahru
Kabul
Kabul
Kandy
Kandy
Kannur
Kannur
Karachi
Karachi
Kathmandu
Kathmandu
Kharagpur
Kharagpur
Khulna
Khulna
Kochi
Kochi
Kollam
Kollam
Kottayam
Kottayam
Kolkata
Kolkata
Kyoto / 京都
Kyoto / 京都
Kurukshetra
Kurukshetra
Lahore
Lahore
Lucknow
Lucknow
Ludhiana
Ludhiana
Macau / 澳門
Macau / 澳門
Malang
Malang
Mangalore
Mangalore
Manila
Manila
Mehrabpur
Mehrabpur
Mumbai
Mumbai
Mysore
Mysore
Nagercoil
Nagercoil
Nagpur
Nagpur
Negombo
Negombo
New Delhi
New Delhi
Noida
Noida
پونک / Poonak (Tehran)
پونک / Poonak (Tehran)
Pune
Pune
Ramat Gan
Ramat Gan
Ranchi
Ranchi
Rawalpindi
Rawalpindi
Rewa
Rewa
Riyadh
Riyadh
Rohtak
Rohtak
Rourkela
Rourkela
Sana'a, Yemen
Sana'a, Yemen
Seoul / 서울
Seoul / 서울
Shah Alam
Shah Alam
Shiraz
Shiraz
Singapore
Singapore
Solo / Surakarta
Solo / Surakarta
Srinagar
Srinagar
Suhar / Sohar
Suhar / Sohar
Surat
Surat
Taiwan
Taiwan
Tai Yuan
Tai Yuan
Thiruvananthapuram / Trivandrum
Thiruvananthapuram / Trivandrum
Tel Aviv
Tel Aviv
Tehran / تهران
Tehran / تهران
Thailand
Thailand
Tokyo
Tokyo
Trabzon
Trabzon
Trichy / Tiruchirappalli
Trichy / Tiruchirappalli
Ujjain
Ujjain
Uzbekistan
Uzbekistan
Vellore
Vellore
Warangal
Warangal
Zamboanga City
Zamboanga City
Yakutsk
Yakutsk
Yangon
Yangon
Zanjan
Zanjan
Bogotá
Bogotá
Brasília
Brasília
Buenos Aires
Buenos Aires
Caracas
Caracas
La Paz
La Paz
Concepción
Concepción
Lima
Lima
Mendoza
Mendoza
Montevideo
Montevideo
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro
São Paulo
São Paulo
Santiago
Santiago
Valparaíso and Viña del Mar
Valparaíso and Viña del Mar
Abuja
Abuja
Adama (አዳማ፤ ናዝሬት)
Adama (አዳማ፤ ናዝሬት)
Addis Ababa
Addis Ababa
Butare
Butare
Cairo
Cairo
Cape Town
Cape Town
Casablanca
Casablanca
Constantine, Algeria
Constantine, Algeria
Dar es Salaam
Dar es Salaam
Dodoma
Dodoma
Harare, Zimbabwe
Harare, Zimbabwe
Kampala, Uganda
Kampala, Uganda
Mauritius
Mauritius
Nairobi
Nairobi
Pietermaritzburg
Pietermaritzburg
Rabat
Rabat
Saida Algeria
Saida Algeria
Stellenbosch
Stellenbosch
Tunis
Tunis
Ouahran
Ouahran
Adelaide
Adelaide
Auckland
Auckland
Canberra
Canberra
Dunedin
Dunedin
Melbourne
Melbourne
Perth
Perth
Sydney
Sydney